Italiaanse recepten

Italiaanse recepten

Bijna iedereen houdt van de Italiaanse keuken. Van pasta’s zoals lasagne, spaghetti en gnocchi tot risotto, antipasti hapjes en bruschetta. Of ga voor een lekkere pizza! Hier vind je authentieke Italiaanse recepten én zelfbedachte gerechten met een Italiaanse twist. Als afsluiter mag tiramisu of panna cotta niet ontbreken.

Populair

Pasta pesto met kip

Dit lekkere en makkelijke recept met pasta en kip in een lekkere romige pestosaus moet je een keer geprobeerd hebben!

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Bruschetta met tomaten

Hét recept voor klassieke bruschetta's met tomaten en basilicum op een krokant broodje. Dit hapje valt bij iedereen in de smaak.

Voorgerecht

30 min

8 stuks

Pasta met zalm en spinazie

Snel en makkelijk een heerlijk pastagerecht op tafel met zalm en spinazie in een romige saus, echt een perfecte combinatie!

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Nieuw

Pasta alfredo met kip

Vandaag maken we een klassieke Pasta Alfredo, een gerecht dat zijn eenvoud heeft bewezen door de jaren heen. Het combineert romige smaken met de heerlijke textuur van fettuccine. Ideaal voor een doordeweekse avond waarop je iets speciaals wil, maar niet te lang in de keuken wil staan.

Hoofdgerecht

20 min

4 pers.

Bruschetta’s met aubergine en ricotta

Lekker recept voor een origineel hapje: bruschetta's met aubergine en ricotta. In 25 minuten heb je deze smaakvolle bruschetta's al gemaakt. Perfect voor bij een borrel of als voorgerecht. Probeer het zelf ook!

Hapjes en snacks

25 min

4 pers.

Pizza funghi

Maak zelf een smaakvolle pizza funghi met dit eenvoudige recept. Met een handvol ingrediënten en een paar stappen heb je in no-time een heerlijke pizza op tafel staan.

Hoofdgerecht

15 min + 12 min oventijd

2 pizza's

Pesto broodjes

Geniet van zelfgebakken pesto broodjes, perfect voor elke gelegenheid! Met een vleugje knoflook en Parmezaanse kaas, gevuld met heerlijke pesto en afgebakken in de oven. Leuk bij de borrel, een high tea of Pasen.

Hapjes en snacks

25 min + 20 min oventijd + 1 uur 15 min rijzen

12 stuks

Risotto met zalm

Maak zelf dit smaakvolle recept van risotto met zalm. Een Italiaans hoofdgerecht van romige risotto met erwtjes en een vleugje citroen, geserveerd met wat rucola en een heerlijk gebakken stuk zalm.

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Pastaschelpen met groenten en geitenkaas

Heerlijk recept voor een schotel met pastaschelpen, gevuld met groenten en geitenkaas in tomatensaus. Een smaakvolle en eenvoudige maaltijd die je zeker vaker wil maken!

Hoofdgerecht

40 min + 20 min oventijd

4 pers.

Uitgelicht recept

Lasagne bolognese

Hoofdgerecht

1 uur + 45 min oventijd

4 pers.

Het traditionele recept voor lasagne bolognese met een kruidige gehaktsaus en een romige bechamelsaus.

Bekijk recept

Pasta

Vegan mac ‘n cheese

Deze vegan mac ’n cheese is helemaal plantaardig en zo verrassend goed! Het typisch Amerikaanse gerecht in een ander jasje, maar minstens zo lekker.

Hoofdgerecht

15 min

4 pers.

Pasta met roomsaus

Geniet van een heerlijke pasta met romige saus, perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd. Deze pasta zit boordevol champignons, kipstukjes en broccoli en is afgemaakt met wat (Parmezaanse) kaas.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Lasagne soep

Ontdek een nieuwe draai aan het klassieke lasagnegerecht met deze lasagne soep! Deze heerlijke soep barst van smaak, met paprika's, champignons, heerlijke kruiden en lasagnebladen, alles in een rijke basis van tomatensaus.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Pizza

Quattro formaggi pizza

Ontdek hoe je zelf een heerlijke quattro formaggi pizza maakt met dit recept. Gemaakt met een verrukkelijke mix van mozzarella, gorgonzola, Parmezaanse kaas en taleggio. Probeer het zelf!

Hoofdgerecht

20 min + 20 min oventijd

2 stuks

Plaatpizza met kip

Op zoek naar een makkelijke en hartige maaltijd? Maak dan deze plaatpizza met kip, groenten en stukjes feta. Dit snelle recept is ideaal voor een doordeweekse avond en zit boordevol smaak.

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

4 pers.

Gezonde pizza

Een smakelijke en gezonde pizza boordevol groenten staat op het menu! Met een volkoren deeg als basis en heerlijke toppings zoals broccoli, champignons en rode ui. Ontdek hoe je hem eenvoudig zelf maakt.

Hoofdgerecht

20 min + 25 min oventijd

2 stuks

Italiaanse voorgerechten

Broccoli cappuccino soep

Maak met deze lekkere broccoli cappuccino soep een verrassende variatie op de klassieke broccolisoep. Deze soep maak je met broccoli, aardappel en een heerlijke schuimlaag. Perfect als feestelijk voorgerecht of lunch.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Mini melanzane parmigiana

Ontdek de Italiaanse keuken met dit eenvoudige mini melanzane parmigiana recept. Perfect voor een gezellige avond thuis, deze smaakvolle aubergine torentjes zijn een gegarandeerde hit.

Voorgerecht

35 min + 20 min oventijd

6 stuks

Italiaanse amuse lepels

Deze feestelijke appetizer met klassieke Italiaanse smaken van tomaat, mozzarella en basilicum is leuk op een feestje of vooraf aan een diner.

Voorgerecht

25 min

10 lepels

Italiaanse hoofdgerechten

Frittata met kip

Geniet van een heerlijke frittata met kip, paprika en geitenkaas. Een smakelijk gerecht voor elke gelegenheid, zoals de lunch, als hoofdgerecht met een kop soep of als hapje bij een gezellige bijeenkomst.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min oventijd

4 pers.

Macaroni met gehaktballetjes

Dit recept voor macaroni met gehaktballetjes is een klassiek recept in een nieuw jasje. Een heerlijk ovengerecht met (vega) gehaktballetjes, een smaakvolle tomatensaus met groenten en gesmolten kaas.

Hoofdgerecht

25 min + 20 min oventijd

4 pers.

Spruitjes risotto met walnoten

Maak ook eens deze heerlijke spruitjes risotto met walnoten en parmezaanse kaas. Een verrassende variant die je vast en zeker lekker vindt. In 25 minuutjes heb je deze spruitjes risotto al gemaakt.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min

2 pers.

Italiaanse nagerechten

Zabaglione (Italiaans schuim)

Zabaglione is een traditioneel Italiaans nagerecht dat wordt gemaakt van opgeklopte eierdooiers, suiker en drank. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld marsalawijn, amaretto of sherry. Au bain marie bereid je dit tot een heerlijk nagerecht.

Nagerecht

20 min

4 pers.

Citroen tiramisu met Limoncello

Deze variant op de tiramisu met citroen en limoncello is een heerlijke afsluiter van je diner. Hij is lekker fris van smaak waardoor hij wat lichter is en minder zwaar dan traditionele tiramisu. De basis zijn uiteraard lange vingers, mascarpone en slagroom aangevuld met Limoncello en citroenen. Dit recept is ook leuk om in glaasjes te serveren als feestelijke afsluiter van het kerstdiner.

Nagerecht

30 min + 4 uur opstijven

6 pers.

Tiramisu taart

Probeer mijn tiramisutaart met een krokante bodem, romige mascarponevulling en een laag van koffie-doordrenkte lange vingers. Dit eenvoudige, maar smaakvolle dessert is ideaal als afsluiter voor ieder etentje. Maar ook op een feestje lekker bij een kop koffie of thee.

Nagerecht

25 min + 30 min oventijd

10 pers.

Wat is typisch Italiaans eten?

In Italië gebruiken ze veel verse, onbewerkte groenten en fruit, olijfolie en mager, onbewerkt vlees. Dit wordt verwerkt in een pasta, salade of soep maar ook risotto, gnocchi en niet te vergeten pizza is typisch Italiaans. Daarnaast wordt er ook veel antipasti (aperitiefhapjes), bruschetta en frittata gegeten. Wist je trouwens dat broccoli Italiaanse bloemkool is?

Een aantal typische Italiaanse gerechten zijn bijvoorbeeld:

– Voorgerecht: vitello tonnato
– Hoofdgerecht: spaghetti bolognese
– Nagerecht: een klassieke tiramisu

Is Italiaans eten gezond?

In Nederland denken wij bij Italiaans eten al gauw aan pasta en pizza. De echte Italiaanse keuken, zoals deze in Italië wordt bereid, is gezonder dan de Italiaanse gerechten die je in Nederland veelal vindt. Door verse, onbewerkte ingrediënten, veel groente, knoflook, olijfolie etc. past dit binnen een gezond eetpatroon. Daarnaast wordt er vis en veelal mager, onbewerkt vlees gegeten.